БНБ попълва валутните си резерви с 517 млн. евро

1462
БНБ попълва валутните си резерви с 517 млн. евро

България получи 474 586 534 специални права на тираж (СПТ) от МВФ (около 517 млн. евро), с които се увеличават международните валутни резерви на Българската народна банка, съобщиха за Profit.bg от Централната банка.

На срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-20, състояла се на 2 април 2009 г., като част от мерките за преодоляване на последствията от световната финансова и икономическа криза, бе взето решение за разпределение на СПТ в размер на 250 млрд. щатски долара между страните - членки на МВФ. Това дава право на всяка от страните - членки на МВФ да придобие СПТ в размер до 75% от квотата си в МВФ.

В съответствие с това решение на 7 август 2009 г., с мнозинство от 85% от гласовете на страните - членки в МВФ, бордът на управителите на фонда одобри резолюция за общото разпределение на СПТ. Управителят на Българската народна банка в качеството му на управител за България в МВФ, гласува в подкрепа на резолюцията, изразявайки съвместната позиция на правителството и централната банка.

На 9 септември 2009 г. ще бъдат предоставени от МВФ още 136.3 млн. СПТ по специалното еднократно разпределение на СПТ от 1997 г., което наскоро също беше ратифицирано от всички страни-членки.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg