Българската народна банка пуска в обращение от 18 май 2009 г. сребърна възпоменателна монета с нанесен силикатен емайл „130 години Българска народна банка". Цената, на която монетата ще се продава на касите на БНБ, е 60 лв. с ДДС.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с години „1879" и „ 2009", изписани върху лентата. Околовръст са изписани „Българскаа народна банка ", номиналната стойност „10 Лева" и годината на емисия „2009".

На обратната страна е изобразен фрагмент от витраж в сградата на БНБ, върху който е нанесен силикатен емайл и надпис околовръст „Българска народна банка "130 Години". От двете страни на фрагмента са изобразени две стилизирани дъбови клонки с листа.

Автори на художествения проект са Развигор Колев и Борислав Кьосев.

Днес в Българска народна банка бяха представени и новите "Каталог на Българските банкноти" и "Каталог на българските монети", чието издаване е по повод 130-годишнината на БНБ.

Двете печатни издания включват всички емитирани от БНБ банкноти и монети до момента, включително и представената днес монета „130 години Българска народна банка".