БНБ ще може да уволнява изпълнителни директори, които не са членове на управителните и надзорните органи на търговските банки, както и друг висш ръководен персонал.

Новото правомощие на подуправителя, ръководещ "Банков надзор" на БНБ, ще се въведе с нови тестове в Закона за кредитните институции, което са включени в промени на Закона за платежните услуги и платежните системи.

Проектът е публикуван на интернет страницата на Министерството на финансите. Сега Централната банка може да разпореди да бъдат освободени само членове на управителния съвет, на съвета на директорите и на надзорния съвет на трезорите, припомня вестник "Стандарт".

Към тази мярка може да се пристъпи, когато е установено заобикаляне на закона чрез подставени лица, пране на пари, неизпълнение на писмени ангажименти към БНБ, оповестяване на непълна или неточна информация и др. Наказанията се налагат с изпращане на писмо до банката.

Ако в определения от БНБ срок трезорът не извърши промяната, централната банка може да отстрани лицето от длъжност и да назначи ново до провеждането на съответния избор. Промените се правят по препоръка на МВФ и Световната банка, които миналата година инспектираха дейността на банковия надзор у нас.

С промените отпадат и глобите за разпространяване на информация, която "уронва доброто име и доверието в банките". БНБ занапред няма да има правомощието да налага подобни санкции, предвижда проектът.

Промяната се прави по предложение на Централната банка, която смята, че текстът е "в противоречие с мандата на БНБ и основните принципи за упражняване на ефективен банков надзор".

Този текст така и не проработи досега, въпреки че Централната банка има правото от доста години да налага глоби, които първоначално дори бяха до 200 хил. лв.