БНП “Париба“ няма да финансира строителството на първи блок на АЕЦ “Белене“, защото проектът е рисков и спорен.

Това съобщи електронното издание www.ijonline.com. Изданието посочва, че тя е решила да не участва в проекта, след като първоначално заяви намерения да осигури средства за него.

Говорител от банката не пожела да коментира причините за отказа за финансиране, но източник от нея е пояснил, че решението е било взето на най-високо ниво.

“Белене“ е сложен проект, който изисква да се поемат големи финансови задължения, а това би било рисковано за потенциалните източници на финансирането, обяснява електронното издание. Банките също са притиснати от протестите на еколозите, които се обявиха срещу проекта.

Върху интереса на кредитните институции негативно влияе и изборът на руската компания “Атомстройекспорт“ за изпълнител. Според електронното издание то пораждало съмнения за недостатъчен опит в бранша.

В края на юни германската компания RWE и белгийската “Електрабел“ подадоха оферти за 49% от акциите на бъдещата проектна компания. Според www.ijonline.com отказът на БНП “Париба“ от финансирането на проекта може да откаже и други банки от участие в него.

Според мандата БНП “Париба“ е “главна организираща и структурна банка“, което не изисква от нея да намери финансиране за новата централа.В края на юни Националната електрическа компания (НЕК) и кредитната институция подписаха договора за организираща и структурираща банка на финансирането на новата ядрена мощност.

До договора се стигна след спорове с електрическата компания, защото БНП “Париба“ настояваше да има възможност да се оттегли, без да е намерила банки, които да участват в проекта, но да получи пари от компанията.

Задълженията й включват тя да проучи интереса на потенциалните кредитори, да направи условията за провеждането на търг за организатор и да подготви договора с него.Според изявленията на банката тя е само консултант по проекта.

През миналата година обаче БНП “Париба“ спечели процедурата за отпускането на синдикиран заем от 250 млн. евро на НЕК. В отчета на компанията за миналата година се посочва, че банката е привлякла във финансирането и шведската Нордик банк. Срокът му е до 2012 г., като до края на миналата година е отпуснат транш от 110 млн. евро.

Имаме договор с БНП “Париба“ за структурираща банка и не е ставало дума тя да участва със собствени средства в проекта, заявиха от НЕК. Оттам обясниха, че компанията отпуска заем на НЕК, а не по проекта. Компанията обаче е възложител на строителството и на този етап е инвеститор в него.

Електронното издание твърди, че стойността на проекта може да достигне до 7 млрд. евро. Допреди месец НЕК упорито отричаше да има оскъпяване, но след изявленията на експерта Георги Касчиев, че стойността на проекта ще достигне до над 9 млрд. евро, призна, че такова се очаква поне с 20%, като се има предвид натрупаната инфлация по Евростат.

Източник:БГНЕС, Снимка:БГНЕС