Най-голямата френска банка BNP Paribas SA може да придобие японското подразделение на най-голямата банка на Белгия - KBC Groep NV, за да разшири операциите си в Азия, информира Bloomberg, позовавайки се на добре информиран източник.

Преговорите, според този източник, се приближават до заключителната фаза, като до окончателно споразумение може да се стигне още през март. Сумата по сделката още не е известна.

Придобиването на KBC Securities Japan ще позволи на френската банка да запази конкурентоспособността си, след като Bank of America и Barclays продължават с експанзията си на японския пазар.

Банката KBC е принудена да разпродава активи по целия свят, защото понася загуби три години подред.

Загубата на KBC Securities Japan, занимаваща се с проучвания и търговски операции на фондовия пазар, във финансовата година, приключила на 31 март 2009 г., достигна 1.9 млрд. йени (21 млн. щатски долара). Компанията работи в Япония от 1999 година.

Токийският филиал на френската банка BNP Paribas Securities (Japan) бе открит през 1987 г., но не предлага услуги на компании в областта на изследване на фондовия пазар, като сегментът може да се добави успешно чрез закупуването на KBC Securities Japan.