Най-голямата френска банка BNP Paribas обмисля оферта за купуване на Societe Generale, заяви днес пред Франс прес говорител на BNP, уточнявайки, че и други финансови институции в Европа обмислят подобно действие.

На въпрос дали BNP планира да изкупи Societe Generale, изпаднала в затруднение след обявената колосална загуба от 7 млрд. евро, говорителят отговори: "Обмисляме това просто защото цяла Европа го мисли".

Икономическият всекидневник "Ле-з-еко" писа днес, позовавайки се на неназован източник, че банка BNP се е обградила от съветници, които работят по проект за сближаване със Societe Generale.

На Парижката борса акциите на Societe Generale поскъпнаха с 3.55 процента след изказването на говорителя на BNP, допълва БТА.

Франция не бива да отхвърля чуждестранна оферта за изкупуване на Societe Generale, стига да е дружеска, а не враждебна, заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер пред радио Европа 1 (Europe 1). Той каза това по повод изказването на френския премиер Франсоа Фийон във вторник, че френското правителство има намерение "Сосиете женерал да остане голяма френска френска банка".

По този повод европейските институции изразиха безпокойство от "протекционистките" стремежи на Париж. Вчера Брюксел предупреди Франция да не се намесва, ако се появи чуждестранна оферта.

Отправяйки негласен упрек към президента и главен изпълнителен директор на Societe Generale Даниел Бутон, който остана на поста си, Юнкер отбеляза, че "ако подобно събитие се случи в някое министерство, ще бъде поискано от министъра да се оттегли".