BNP Paribas отчете понижение с 42% в печалбата си за четвъртото тримесечие

503
BNP Paribas отчете понижение с 42% в печалбата си за четвъртото тримесечие

Най-голямата френска банка - BNP Paribas SA, е отчела понижение в печалбата си от 42% през четвъртото тримесечие на миналата година, в резултат на загубите в размер на 589 млн. евро от кризата на ипотечните пазари.

Печалбата за последното тримесечие на миналата година се е понижила до 1 млрд. евро, в сравнение с 1.72 млрд. евро година по-рано. Резултатът на банката се оказа под средните очаквания на анализаторите за 1.3 млрд. евро.

Печалбата на банката за цялата изминала година обаче се е повишила със 7%, до ниво от 7.8 млрд. евро, което е рекордна в историята й годишна печалба.

Колабсът на пазара на ипотечни кредити в САЩ доведе до рекордно отписване на активи в размер на 133 млрд. долара, до момента, което е и в основата на слабите резултати, изнасяни от водещите световни финансови институции.

Анализатори коментират, че водещата френска банка проявява най-голяма резистентност на кризата сред останалите финансови институции в страната, благодарение на силния бизнес в сферата на инвестиционното банкиране.

Повече детайли относно резултатите си тя ще изнесе на 20 февруари.

Банката също така завиши размера на разпределяния дивидент с 8%, до 3.35 евро на акция.

През изминалата седмица друга водеща френска банка изнесе своите резултати - Societe Generale, откъдето отчетоха печалба от едва 600 млн. евро за изминалата година, в сравнение 5.2 млрд. евро година по-рано.

Акциите на банката, която бе замесена в скандал, регистрираха значителни загуби през последните няколко седмици по време на търговията си на френския фондов пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg