Най-голямата френска банка - BNP Paribas SA, е отчела понижение в печалбата си от 42% през четвъртото тримесечие на миналата година, в резултат на загубите в размер на 589 млн. евро от кризата на ипотечните пазари.

Печалбата за последното тримесечие на миналата година се е понижила до 1 млрд. евро, в сравнение с 1.72 млрд. евро година по-рано. Резултатът на банката се оказа под средните очаквания на анализаторите за 1.3 млрд. евро.

Печалбата на банката за цялата изминала година обаче се е повишила със 7%, до ниво от 7.8 млрд. евро, което е рекордна в историята й годишна печалба.

Колабсът на пазара на ипотечни кредити в САЩ доведе до рекордно отписване на активи в размер на 133 млрд. долара, до момента, което е и в основата на слабите резултати, изнасяни от водещите световни финансови институции.

Анализатори коментират, че водещата френска банка проявява най-голяма резистентност на кризата сред останалите финансови институции в страната, благодарение на силния бизнес в сферата на инвестиционното банкиране.

Повече детайли относно резултатите си тя ще изнесе на 20 февруари.

Банката също така завиши размера на разпределяния дивидент с 8%, до 3.35 евро на акция.

През изминалата седмица друга водеща френска банка изнесе своите резултати - Societe Generale, откъдето отчетоха печалба от едва 600 млн. евро за изминалата година, в сравнение 5.2 млрд. евро година по-рано.

Акциите на банката, която бе замесена в скандал, регистрираха значителни загуби през последните няколко седмици по време на търговията си на френския фондов пазар.