Най-голямата френска банка BNP Paribas SA отчете четвъртата си поредна тримесечна печалба, подпомогната от придобиването на Fortis и от заделянето на по-малко провизии за лоши кредити, информира Bloomberg.

Печалбата на банката за четвъртото тримесечие достига 1.37 млрд. евро в сравнение с 1.37 млрд. евро загуба за същия период година по-рано. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 1.06 млрд. евро печалба, според проучване на Bloomberg.

BNP Paribas, както германската Deutsche Bank AG и щатската Goldman Sachs Group Inc започна да печели през миналата година. Френската банка се превърна в най-голямата по депозити в Европа след закупуването на банковите подразделения на Fortis в Белгия и Люксембург за 10.4 млрд. евро.

Акциите на BNP Paribas са поскъпнали с 95% в Париж през последните 12 месеца.

Банката е заделила 1.9 млрд. евро провизии за проблемни кредити през четвъртото тримесечие, което е с 26% в сравнение с година по-рано.

Печалбата преди данъци на подразделението на BNP Paribas за корпоративно и инвестиционно банкиране възлиза на 834 млн. евро за четвъртото тримесечие. Печалбата на подразделението за предходното тримесечие възлиза на 1.24 млрд. евро докато година по-рано е имало рекордна загуба от 2.07 млрд. евро.

Приходите на подразделението за инвестиционно банкиране възлизат на 2.21 млрд. евро за четвъртото тримесечие, което представлява 25-процентно понижение в сравнение с предходните три месеца.

През 2009 г. BNP Paribas е заделила около 28% от приходите на подразделението си за инвестиционно банкиране за заплащане на служителите му. В минали години делът на заделените средства е бил около 40%.

Печалбата на BNP Paribas възлиза на 5.8 млрд. евро за миналата година, което е ръст от 93% в сравнение с 2008 г.

Активите на Fortis са допринесли със 708 млн. евро към годишната печалба на BNP Paribas. Приносът на Fortis към печалбата на банката за четвъртото тримесечие е 170 млн. евро. Френската банка започна да интегрира покупката си май след като спечели седеммесечна битка за поглъщането на банковите активи на Fortis в Белгия и Люксембург.