BNP Paribas SA, най-голямата банка във Франция, съобщи, че печалбата за второто тримесечие е намаляла с 34%, поради обезценки дълг, гарантиран от застрахователи на облигации и увеличи провизиите за рискови кредити.

Нетна печалба спадна до 1.51 млрд. евро от 2.28 млрд. евро година по-рано. Резултатът съвпада със средната прогноза на 13 анализатори, анкетирани от Bloomberg, за 1.52 млрд. евро.

BNP Paribas, водена от главния изпълнителен директор Бодуен Прот, има 542 млн. евро обезценки и провизии. Отписванията на банката, свързани с кредитната криза досега са били по-малки от тези на Societe Generale SA, най-големият му съперник в страната.

Акциите на BNP Paribas са паднали със 17% тази година в Париж, по-малко от 30% спад на Societe Generale и понижението от 31% на Credit Agricole SA, третата по големина банка във Франция. Societe Generale регистрира най-големия ръст от четири месеца след като вчера отчете по-малък спад на печалбата за тримесечието от очаквания.

BNP Paribas е единствената във Франция от четирите най-големи банки, която не е извършила увеличение на капитал от началото на финансовата криза. Societe Generale набра 5.5 млрд. евро през март от продажба на акции зарази отписвания и рекордната загуба от 4.9 млрд. евро реализирана от неоторизираната търговия на Jerome Kerviel.

Credit Agricole през миналия месец набра 5.9 млрд. евро, а Natixis SA, четвъртата по големина банка във Франция, съобщи миналия месец планове за предлагане в размер на 3.7 млрд. евро.