Най-голямата френска банка по пазарна стойност - BNP Paribas SA, отчете около 1.4 млрд. евро загуба за четвъртото тримесечие, след като колебанията на пазарите на акции и облигации са довели до загуби в подразделението й за инвестиционно банкиране, информира Bloomberg.

За сравнение, печалбата на банката възлиза на 1.01 млрд. евро за същия период година по-рано. BNP Paribas отчита 3 млрд. евро печалба за цялата 2008 г., се казва в изявление на банката от днес.

Четвъртото тримесечие беше белязано от изключителни колебания на капиталовите пазари, казват от BNP Paribas. Подразделението за инвестиционно банкиране отчита около 2 млрд. евро загуба преди данъци за четвъртото тримесечие.

Финансовите институции в световен мащаб са отчели повече от 1 трлн. долара кредитни загуби и намаления на стойността на активи, в условията на най-лошата финансова криза от Голямата депресия насам, показват данни на Bloomberg.

Загубите принудиха правителствата от Вашингтон до Лондон и Париж да предложат помощ на банките, за да увеличат капитала си и кредитирането.

BNP Paribas е намалила стойността на свои инвестиции с 400 млн. евро през миналото тримесечие.

Банката ще получи 2.55 млрд. евро от втория кръг на помощи, предоставени на банките от държавата. BNP Paribas ще проведе извънредно събрание на акционерите, където на гласуване ще бъде подложено предложение за издаването на привилегировани акции в полза на държавата, като част от плана. Бордът на директорите на банката ще има среща на 18 февруари, където ще се вземе решение и за изплащането на дивидент.

Първичната капиталова адекватност на BNP Paribas възлиза на около 7.5% в края на 2008 г. В резултат на втория кръг от държавни помощи индикаторът се очаква да нарасне до около 8%.