BоA продава акции на China Construction за 2.8 млрд. долара

791
BоA продава акции на China Construction за 2.8 млрд. долара

Bank of America Corp. (BoA) е продала акции на China Construction Bank Corp. на стойност 2.8 млрд. долара, по-малко от месец след като се отказа от опита си да набере средства от дела си в китайската банка, информира Bloomberg.

Акциите на China Construction днес губеха 5.8% към 12:30 часа в Хонконг, в сравнение със спад от 0.5% за основния индекс Hang Seng. Bank of America продава 5.62 млрд. акции на втората най-голяма китайска банка на цена от 3.92 хонконгски долара за брой, което е с 12% по-малко от цената на затваряне на акциите вчера.

Най-голямата щатска банка се опитва да се възползва от дела си в China Construction, след като заплати около 33 млрд. долара, за да придобие Merrill Lynch & Co. Bank of America отмени продажбата на акции на China Construction през декември.


Продадените акции представляват 13% от дела на Bank of America в China Construction. Bank of America инвестира 3 млрд. долара в китайската банка през 2005 г. и оттогава увеличава дела си в нея. През ноември щатската банка заплати почти 7 млрд. долара, за да увеличи почти два пъти дела си, до 19.1%.

От първоначалната инвестиция на Bank of America China Construction се изстреля до втората най-голяма банка по пазарна стойност в света, докато щатската банка се нарежда на седма позиция.

Акциите на China Construction се обезцениха с 36% в Хонконг през 2008 г., докато основният индекс Hang Seng падна с 48%. Акциите на Bank of America загубиха две трети от стойността си през миналата година, което принуди финансовата институция да намали тримесечния си дивидент до 32 цента на акция.

China Construction е уведомена за сделката и разбира, че Bank of America е продала акциите поради финансовото положение, в което се намира, се казва в изявление на китайската банка. Двете компании ще продължат стратегическото си партньорство и ще си сътрудничат във всички бизнес сфери, казват от China Construction.

Други чуждестранни инвеститори в китайски банки също могат да прибегнат до продажба на акции тази година, след като дяловете им вече могат да се търгуват съгласно китайското законодателство. Швейцарската UBS продаде целия си дял в Bank of China Ltd., за да набере средства на 31 декември, денят в който изтече тригодишния период, в който банката нямаше право да продава.

Temasek Holdings Pte може да продаде дела си в China Construction по всяко време, тъй като забраната падна през август.

Royal Bank of Scotland Group Plc, контролирана от британското правителство, притежава 20.9 млрд. акции на Bank of China, или 8.5%, докато Temasek притежава 11.9 млрд. акции, или 4.8%. Дяловете им могат да бъдат продавани след като периодът на забрана изтече на 30 декември.

Goldman Sachs Group Inc. притежава 16.5 млрд. акции на Industrial & Commercial Bank of China Ltd., но е постигнала съгласие да не продава акциите преди 28 април 2009.

Китайските банки в голямата си част избягваха така наречените токсични ценни книжа, което улеснява западните компании при намирането на купувачи за техните дялове.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg