Богатите руснаци избягват швейцарските банки

1059
Богатите руснаци избягват швейцарските банки

Богатите руснаци губят интерес към сметките в швейцарски банки и към щатския долар и предпочитат да инвестират повече в рубли вкъщи, където рискът и потенциалните печалби са по-високи, смята президентът на инвестиционната банка Troika Dialog Павел Теплюхин, информира Bloomberg.

Световната криза разби представите, че някои активи могат да бъдат безопасни за инвеститорите, което засили атрактивността на инвестициите в рубли, според Теплюхин, който управлява и подразделението за управление на активи на най-старата руска инвестиционна банка.

"Техният начин на мислене се променя," казва Теплюхин за 1 000-те клиенти милионери на Troika Asset Management. "Те вече не гледат на Швейцария като на безопасно място, на щатския долар като на безопасна инвестиция или на недвижимите имоти като на безрискови активи."

Богатите руснаци не са възпрепятствани от рекордния 58-процентен спад на индекса Micex и от обезценяването с 34% на рублата спрямо долара за шестте месеца до януари, смята Теплюхин. Стоте най-богатите руснаци са загубили 380 млрд. долара миналата година, според изданието Forbes Russia, което намали списъка на милиардерите си от 110 през 2008 г. до 32 през тази година.

Много руснаци натрупаха богатствата си от нулата след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и имат голям апетити за риск, според Теплюхин. Te вече не искат да бъдат ограничавани само до купуването и продажбата на ценни книжа, въпреки че на тези пазари все още могат да се правят пари, смята той.

"Руската рубла вече не е страшна. Сега вместо да я избягват те могат да играят с нея и да се опитат да направят пари независимо от това дали чрез лихвени проценти, суапове или други методи", казва Теплюхин.

Швейцарските банки се опитват да отблъснат атаките за разкриването на прословутата банкова тайна, след като щатските данъчни власти започнаха разследване за укриване на данъци от страна на клиенти на UBS AG.

"Повечето клиенти на швейцарското частно банкиране са наследили богатството си от техните родители и основната им цел е да го запазят и да го предадат на следващото поколение," смята Теплюхин.

Руските милионери пък са по-млади, обикновено на възраст между 35 и 45 години "и са привикнали с риска," според него. "За тях парите са символ на скорошни постижения. Те нямат тази идея за предаване на богатството на следващото поколение. Те казват: "Все още можем да натрупаме още."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg