Икономическият анализатор Лъчезар Богданов поясни, че когато няколко големи институции от ранга на Световната банка дадат мрачни прогнози, икономиките и домакинствата се влияят и свиват и така тези предвиждания се сбъдват. Има психология на пазарите, която им влияе в определена степен. Но има фундаментални фактори, които движат икономиката, и такава психология въздейства, но само в рамките на няколко месеца.

Поведението и намеренията на централната банка на Великобритания да свали лихвите до минимум и да се намеси на открития пазар чрез де факто печатане на пари е ясна и конвенционална политика в периоди на криза, обясни Богданов. Свитото предлагане на кредити от търговските банки предизвиква намесата на централните да печата пари - надяват се така да се съживи икономиката. У нас това е невъзможно заради валутния борд - ако печатаме пари, БНБ трябва да увеличи обезпечаването в евро. Ние не сме изолирани от света, ако има икономическа криза, то тя ще се усети и у нас.

При такава финансова криза банките като вид предприятия влизат в особен режим на надзор. По-лошо е да се продължава агонията на закъсала банка като се наливат пари, така се подкрепят мениджърите, взели грешни решения.

Засега няма индикации за българска банка в риск. Повечето от тях са собственост на чужди банки, но дори и майката да има затруднения, подразделенията тук разполагат със собствени активи и пасиви. Банките у нас дават високи лихви по депозитите, защото така могат да се финансират и наберат допълнителен капитал.

Ние не сме в еврозоната, финансовите ни институции нямат достъп до нисколихвени кредити от ЕЦБ и това е начинът им на спасение и работа в тези условия. За бизнеса - има повишен риск и затова кредитите са високолихвени, но всеки бизнесмен трябва да реши сам какво е изгодно за него. В България все още има изпреварваща инфлация, за да догони европейските цени, припомни икономическият анализатор.

На макроикономическо ниво за рецесия в България не можем да говорим, поясни Лъчезар Богданов. Можем да говорим за задържане, за забавен икономически растеж, но все пак е растеж.

Източник: БНТ,Снимка: БГНЕС