Вчера (8 юни 2016 г.) се проведе Общо събрание на акционерите на „БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ“ АД (БОБС).

На събранието бяха приети годишните отчети за дейността на дружеството през изминалата 2015 г. и бе избран нов главен изпълнителен директор, както и нов състав на Съвета на директорите.

Акционерите на БОБС избраха Мирослав Вичев за главен изпълнителен директор на дружеството.

Той е възпитаник на Английската езикова гимназия и Техническия университет в София, където завършва с отличен успех. Кариерата му преминава през различни позиции в ИТ сектора. Той започва кариерата си в Българска Пощенска банка, като достига до поста ръководител "Приложни системи".

От 1996 до 2000 г. е мениджър, а по-късно и старши мениджър в "Управленско консултиране и ИТ" на Deloitte & Touche. От 2000 до 2002 работи като ръководител Консултантски отдел в Майкрософт България, като в същия период е и консултант по избора на система РИНГС към БНБ. Кариерата му преминава през ТБ „Биохим“, където е директор ИТ и участва в обновяването на основната банкова система.

От декември 2003 година е член на УС, а впоследствие и изпълнителен директор на Банка ДСК, където има ключова роля в трансформацията на традиционна държавна институция в модерен лидер на пазара, цялостно внедряване на банкова система и изграждане на самостоятелен картов център.

Междувременно е член на Надзорния съвет на пенсионна компания „ДСК Родина“, член на Съвета на директорите на „Дружество за касови услуги“ и член на Съвета на директорите на OTP Bank (Русия). Благодарение на натрупания опит и успешни проекти, Мирослав Вичев израства в групата OTP до ниво заместник на главния изпълнителен директор на OTP Bank (Унгария) и CIO на банковата група.

На общо събрание бе гласуван и нов състав на членовете на Съвета на директорите (СД). Новите членове са представители на Пощенска банка и Първа инвестиционна банка. Съветът напускат Райфайзенбанк и Банка Пиреос.

В края на годината броят на участниците в системата БОРИКА е 28, от които 25 банки и 3 платежни институции. През 2015 г. в системата за картови плащания БОРИКА са извършени 171 811 хил. бр. трансакции и ръст спрямо 2014 г. от 9.7%. Пренесените суми са на стойност 18 845 млн. лв. и ръст спрямо предходната година от 15.4%.

През годината са извършени 77.008 млн. бр. трансакции от тип теглене на банкноти на АТМ на обща сума 13.347 млрд. лв., което е 5.5% ръст спрямо предходната година. Плащанията на стоки и услуги на ПОС терминал са 54.557 млн. бр. на обща сума 3.504 млрд. лв. и ръст от 17.4 % спрямо 2014 г.

И през 2015 г. тенденцията на увеличение на относителния дял на броя трансакции през ПОС спрямо дела на трансакциите през АТМ терминали се запазва. Средната стойност на едно теглене от АТМ е 173.3 лв., а средната стойност на транзакция от ПОС е 64.2 лв.