БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ АД и Equens подписаха наскоро двустранно споразумение за обмен на SEPACreditTransfer (SCT) плащания. Партньорството е планирано реално да влезе в действие преди края на тази година, информираха от българския оператор.

Това споразумението е важна стъпка към оптимизиране на финансовите потоци между източно и западноевропейските страни. Сътрудничеството осигурява на банките от двете общности бърз, евтин и нискорисков начин за постигане на достижимост до банките от другата общност и позволява лесен и ефективен обмен на SEPA-плащания. Партньорството е основано на рамката за взаимосвързаностна Европейската асоциация на автоматизираните клирингови къщи (EuropeanAutomated Clearing House Association - EACHA).

Партньорството с БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ АД е десето споразумение за взаимосвързаност за Equens. Като един от основните оператори в SEPA-региона, Той предлага пълна достижимост за всички свои клиенти в Европа. Компанията обработва в момента SEPA-транзакции за банки и платежни системи в 16 европейски страни, постоянно разширявайки общността на участниците си и взаимосвързаността с други платежни системи в Европа и извън нея.

Освен договора с БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ, Equens работи по обмен на SEPA-транзакции по директен дебит (SDD) със SECB (Швейцария) и подписа договор сTransFond (Румъния) за SCT миналия юни.

Equens е една от най-големите компании, обработващи плащания в Европа, водеща на пазара на платежни и картови решения. Компанията поддържа разработката на единен унифициран европейски пазар (SEPA) и се посвещава на стандартизацията и хармонизацията на европейските и световни плащания.

С клиенти и партньори в много европейски страни, дружеството предлага паневропейско покритие на пазара чрез офисите си в Холандия, Германия, Италия и Финландия. С годишен обем от 9.7 млрд. плащания и 3.9 млрд. POS- и ATM-транзакции, Equens има пазарен дял в Европа от над 12.5%.