Всяка кредитна карта притежава уникален номер и CVV код (на нейния гръб), които картодържателите не трябва да споделят с никого, защото се ползват при онлайн пазаруване. Фактът, че са написани върху картата, обаче ги прави лесна плячка за измамниците.

Това посочват от БОРИКА във връзка с публикации в медиите, че е възможно да се точат сметки само със снимка на карта.

3-D Secure е XML-базиран протокол, чиято цел е да надгради съществуващите механизми за сигурност при покупка в интернет. Протоколът е разработен от VISA, като в последствие е приет от MasterCard, American Express и JCB International. Накратко, 3-D Secure схемата добавя допълнителна автентификация с парола при онлайн плащане.

За съжаление, 3-D Secure не е реализиран при всички онлайн търговци. За да разберете дали търговецът е регистриран, трябва да има знак Verified by Visa, MasterCard SecureCode, J/Secure и American Express SafeKey.

Картодържателите трябва да знаят, че по презумпция тяхната карта не е регистрирана по 3-D Secure. За да я регистрират и ползват по този начин е необходимо да се свържат със своята банка. Регистрирането може да стане по няколко начина: онлайн, на банкомат или в клон на банката.

3D Secure не решава изцяло проблемите, свързани с кражбата на данни за кредитна карта, но има едно основно предимство и то е, че според правилата на VISA и MasterCard за регистрираните картодържатели, при оспорване на плащане към търговец, който не е 3-D Secure (например офшорни уебсайтове за източване на средства), то спорът се решава в полза на картодържателя.

Това означава, че ако Ви „източат“ парите през офшорни уеб сайтове, а Вие сте регистрирани по 3-D Secure, то ще можете лесно и ефективно да оспорите кражбата и да получите обратно средствата си.

Броят на българските търговци, поддържащи услугата 3-D Secure, дефинирани в системата на БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ, към момента е около 1000 и непрекъснато расте.

За включването на търговец в услугата 3-D Secure следва той да се обърне към обслужващата го банка, за да му бъде предоставена информация относно стъпките и техническите изисквания, необходими за регистрацията, както и за финансовите условия на банката.

Ползите за търговеца са, че при оспорване на плащане на транзакции, извършени от картодържатели, които не са регистрирани за услугата 3-D Secure, то спорът се решава в полза на 3D-търговеца, според правилата на Visa и MasterCard.

Нашият съвет е картодъжателите да се свържат със своите банки и да регистрират своите кредитни карти по 3-D Secure.