Бориславова: Искам БАКБ да стане зелената банка на България

1858
Бориславова: Искам БАКБ да стане зелената банка на България

Основателят на фондация Credo Bonum - Цветелина Бориславова, изложи пред медията на фондацията своята идея за бъдещия профил на Българо-aмериканска кредитна банка. При обявяване на сделката за придобиване на 49,99 % от БАКБ от страна на притежаваното от нея инвестиционно дружество CSIF, Бориславова заяви, че „БАКБ ще допринесе за успешното осъществяване на много нови природосъобразни проекти".

Според нея Зелената икономика е най-силната нова индустрия и една от малкото, която непрестанно расте и предоставя нови работни места за нов тип кадри. Сега по-голямата част от икономиката е изградена върху невъзобновяеми енергийни източници, които са ограничени по дефиниция.

"Чистата енергия и запазването на природните и исторически богатства на страната ни винаги са били сред приоритетите в дневния ми ред. Вярвам, че БАКБ ще помогне на много местни, иновативни бизнеси в тази сфера да успеят." - смята Цветелина Бориславова.

"В света съществуват така наречени „етични" банки или устойчиви, зелени банки, които са ангажирани със социалните и екологични ефекти от своите инвестиции и заеми. Подобни банки са част от едно по-голямо движение към социална и екологична отговорност във финансовия сектор. Те създават инициативи, които им позволяват да допринасят за развитието на организации и компании, които имат положително въздействие върху природата. На една от последните си речи в университета „Джорджтаун" Барак Обама говори именно за бъдещето на американската енергийна безопасност и обяви желанието на страната за дългосрочни цели с фокус върху чистата енергия и за развитието на заместители на петрола - възобновяеми биогорива като етанол и биогорива, произведени от суровини като слонска трева и друга биомаса." - обяснява Бориславова.

Около 13% от световната енергия са дошли от възобновяеми източници през 2008 г., а в дневния ред на всяко отговорно към околната среда правителство седи фокусът към чиста енергия.

Желанието на Цветелина Бориславова е БАКБ да предостави възможности за развитие на природосъобразни проекти и да допринесе за изграждането на тази нова българска икономика, основана на иновации и устойчиво развитие.

"Вълната от позитивни новини в развитието на природосъобразните сектори в световен мащаб вече е неудържима. Радвам се, че медията на фондация Credo Bonum участва активно в разпространението на тези идеи. За мен чистата енергия, иновациите в земеделието и отговорното отношение към ресурсите са противоотровата срещу замърсяването и глобалните климатични промени. Нужно е само тези сектори да бъдат подпомогнати, за да се развият в правилната посока." - съобщава основателят на фондацията.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg