За нас е от изключително значение стабилността на банковия сектор, за да не се допусне ситуация като през 2014 г., която костваше много на коректните вложители и отне значителен публичен ресурс. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с управителя на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас.

Премиерът допълни, че една от първите задачи на правителството при встъпването му в длъжност е била съвместно с БНБ да се предприемат мерки за повишаване на банковия надзор и за запазване на финансовата стабилност в страната и този процес на завишен контрол ще продължи.

Министър-председателят посочи, че по оценка на БНБ българската банкова система е стабилна, включително на банките с чуждестранно участие в капитала им. Той изрази очакването си провежданите стрес тестове на кредитните институции да дадат нови доказателства за това и резултатите от тях да доведат до засилване на доверието в банковия сектор в страната.

Премиерът Борисов приветства традиционно доброто сътрудничество между двете централни банки и особено взаимодействието им в най-тежките моменти от гръцката криза през последните години.

В срещата участваха министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев, по чиято покана Янис Стурнарас е на посещение в страната ни.