Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS), която беше втората най-голяма банка във Великобритания преди акциите й да се сринат миналата седмица, освободи главния си изпълнителен директор и предаде контрола на правителството срещу спасителен заем в размер на 20 млрд. паунда (34 млрд. долара).

Правителството ще запише емисия от акции с цена от 65.5 пенса всяка и ще закупи привилегировани акции на RBS на стойност 5 млрд. паунда, се казва в разпространено днес съобщение на базираната в Единбург банка. RBS получава повече от всяка друга банка и ще вземе почти цялата сума от първоначално обявения минимум от 25 млрд. долара, обявен от министър-председателя Гордън Браун.

Основаната през 1727 г. RBS става най-голямата банка, национализирана в Европа. Фред Гудуин, главен изпълнителен директор на RBS от 2000 г., загуби работата си, след като похарчи почти 90 млрд. долара за придобивания, включително това на част от ABN Amro Holding NV за 14.3 млрд. евро точно преди влошаването на кредитната криза.

Цената на акциите на RBS, която е отчела 5.9 млрд. паунда отписвания на активи тази година, се срина с 62% миналата седмица поради опасения относно капитала на банката и бъдещи отписвания на активи. Спадът намали пазарната стойност на банката до около 12 млрд. паунда. RBS вече е четвъртата най-голяма британска банка по пазарна стойност, след по-рано през годината беше на второ място.

От Standard & Poor's този месец понижиха рейтинга на RBS за първи път от 10 години.

RBS планираше да набере около 4 млрд. паунда от продажбата на активи. Банката през август се отказа от плановете си да продава подразделенията за инвестиционно банкиране на ABN Amro в Австралия и Нова Зеландия, след като не намери купувач и изпита затруднения с продажбата на застрахователния си бизнес във Великобритания за около 7 млрд. паунда.

Банката също така може да понесе загуби в размер на до 500 млн. евро свързани с дяловете в исландски банки, които бяха спасени от правителството миналата седмица.

Втората най-голяма британска банка Barclays Plc, планира да продаде акции на стойност повече от 6.5 млрд. паунда (11 млрд. долара) на частни инвеститори, без да се обръща за помощ към правителството, пише Bloomberg.

Barclays няма да изплаща окончателен дивидент за 2008 г., се казва в разпространено днес съобщение на базираната в Лондон банка.

Бордът на директорите на банка очаква, че допълнителният капитал ще бъде набран от инвеститори, без да се търси финансиране от правителството, каквото беше предложено на британските банки, се казва в съобщението.

Представители на Министерството на финансите, които работят заедно с банките върху програмата, днес ще започнат да очертават детайлите на подобен план за гарантирането на около 250 млрд. паунда междубанкови заеми, посредством застрахователната система.

Barclays планира да издаде привилегировани акции, за да набере 3 млрд. паунда до 31 декември и ще продаде обикновени акции, за да набере около 600 млн. паунда за финансирането на покупката на част от активите на Lehman Brothers Holdings Inc.

Банката също така ще издаде нови обикновени акции, за да набере още 3 млрд. паунда до 31 март 2009. От банката обявиха, че са постигнали принципно съгласие с настоящ акционер, който ще влее 1 млрд. паунда свеж капитал.