Четири от най-големите британски банки са постигнали споразумение с правителството за увеличаване на кредитирането на британските компании и за ограничаване на бонусите на служителите си.

В свое изявление министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн обяви, че Barclays, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group PLC и Royal Bank of Scotland Group са поели ангажимент да намалят средствата, отделяни за бонуси на служителите им, в сравнение с предходната година и да разкрият повече подробности около бонусите плащани на високопоставените ръководители.

В добавка служителите на Lloyds и RBS ще получават максимум 2 000 паунда (3 200 долара) предварително плащане по бонусите си.

Заедно с британското подразделение на испанската Banco Santander, четирите банки също така са се съгласили да отпуснат 190 млрд. паунда кредити на бизнеса през 2011 г., в сравнение със 179 млрд. паунда кредити за 2010 г.

Кредитирането на малки и средни предприятия ще бъде на стойност най-малко 76 млрд. паунда, в сравнение с 66 млрд. паунда през 2010 г.