Над 100 британски общини, полицейски власти и противопожарни служби губят до 1 милиард британски лири във фалирали банки в Исландия.

Благотворителни организации, включително детски приюти, предупредиха, че има опасност да загубят 25 милиона лири, съобщават днес британските вестници "Гардиън" и "Индипендънт".

Снощи британският премиер Гордън Браун окачестви неуспеха на Исландия да гарантира британските влогове във фалиралите й банки като напълно неприемливо и незаконно.

С необичайна агресивност премиерът каза, че има желание да използва антитерористичния закон, за да замрази британските авоари и в други исландски банки, действащи във Великобритания в опит да възвърне изгубените пари.

Британското правителство се позова на закона за борба с тероризма от 2001 г., за да замрази британските авоари в исландската банка Landsbanki на стойност 7 милиарда британски лири - нещо, за което Браун не само не се извини, а каза, че има отговорност да възстанови авоарите по възможно най-ефективния начин.

В отговор исландският премиер Гейр Хорде заяви, че Исландия смята това за "напълно неприятелски ход", отбелязва "Гардиън".

Източник: БТА