Британското правителство ще придобие мажоритарен дял в Royal Bank of Scotland Group PLC, като ще закупи близо 60% от капитала на банката.

Причината е нежеланието на акционерите да закупят новоиздадените й акции в размер на 20 млрд. паунда след признаците, че ще станем свидетели на първата в историята на банката загуба за настоящата година.

Инвеститорите са закупили едва 0.2% от предложените им акции, като офертата на банката, отправена през миналия месец, изтече днес.

По силата на новия план правителството на страната ще закупи всички акции, предложени от банката, които не са били купени от инвеститорите.

В резултат на това, то ще закупи почти целия предложен пакет от нови акции на банката за 20 млрд. паунда, като от тях 15 млрд. паунда са за обикновени акции и 5 млрд. паунда за привилегировани акции.

Това ще повиши делът му до близо 57.9%, а загубата „на хартия" от тази инвестиция ще възлезе незабавно на 5 млрд. паунда.

През изминалия месец британските финансови институции, като RBS, Lloyds TSB Group PLC и HBOS PLC, са се съгласили сумарно да продадат акции за 37 млрд. паунда, за да подсигурят нуждите си от свеж капитал.

И в трите случая правителството на страната се е нагърбило със задачата да закупи акциите, които останат незаписани от инвеститорите.

Средната цена на RBS се е запазила почти без изменения спрямо нивото й от 55 пенса в ранната лондонска търговия.

Продаваните акции на компанията бяха при ниво от 65.5 пенса, или с около 28% над цената им на търговия на лондонската фондова борса, което автоматично обрече на неуспех пласирането на емисията.

Миналия декември акциите на RBS се търгуваха на нива над 380 пенса за брой и над 200 пенса към края на септември тази година.