Европейската комисия предложи днес мерки за засилване на наблюдението на банките за по-добър контрол на рисковете, които те предприемат на пазарите, предаде Франс прес.

Новите правила трябва да ограничат заемите, които една банка може да предоставя на даден заемател и да позволят на националните власти за контрол на банките да наблюдават по-добре трансграничната им дейност.

"Тези нови правила ще засилят значително регулативната рамка, която се прилага за банките в ЕС и към неговата финансова система.

Убеден съм, че това е обоснован и пропорционален отговор на финансовата криза, през която преминаваме", коментира еврокомисарят за вътрешния пазар и услугите Чарли Макрийви.

"ЕС се нуждае от по-сериозен финансов контрол и по-голяма последователност в националните схеми за гарантиране на депозитите, за да бъде стабилизирана финансовата система", коментира и председателят на Европейската комисия (ЕК), Жозе Мануел Барозу, цитиран от Ройтерс.

Барозу заяви, че съществуващата регулационна система, базирана главно на националните правителства и регулаторни органи, може да се справи с настоящата криза, но ЕС трябва да стигне по-далеч в координирането на действията си, за да възвърне пълното доверие.

"Ние се нуждаем от допълнително укрепване на структурите за контрол на европейско ниво", заяви Барозу на пресконференция. "Трябва да подобрим последователността на схемите за гарантиране на депозитите", посочи той.

Източник:БГНЕС