Бум на ипотеки в най-големите градове на страната

2412
Бум на ипотеки в най-големите градове на страната

Броят на сключените ипотеки (законни и договорни) в страната в петте най-големи градове по брой на населението надхвърля 51% от всичките. Това сочат данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие на 2016 г.

Над ¼ от ипотеките в последното тримесечие са в София. Общият им брой расте до 3443 броя, или с 27% повече спрямо година по-рано.

Сериозен ръст има и във Варна – близо 44%, до 1143, докато за Пловдив данните сочат за повишение от около 15.3 на сто.

В топ 5 са още Бургас и Русе, където ипотеките са респективно 549 и 437, или с 35 и 25 на сто повече спрямо година по-рано.

Съвкупно, петте най-големи града на страната са „отговорни“ за 6497 от договорите, докато година по-рано жителите им сключиха 5046.

И ако ръстът за цялата страната е от 29.45 на сто, то в Плевен повишението за последните три месеца достига 69 процента. Данните за Стара Загора сочат за нарастване от 20.4 на сто.

Няколко са основните причини за повишения интерес към ипотеките днес. На първо място, това са ниските лихви на банките. Както прогнозирахме преди няколко месеца, част от банките вече предлагат лихви по 4% за стандарните си оферти.

Ниските лихви по депозитите пък карат част от хората, разполагащи със спестявания, да търсят нови, по-доходни пристани за парите си, а имотите са един от най-честите им избори.

След няколко години на слаба строителна активност и по-малко сделки, в последните месеци се забелязва сериозно раздвижване на имотния пазар.

Строители започват все повече нови обекти, за което данни ни дава НСИ, а ръстът в цените, особено в големите градове, е от над 5-6%, че дори и до 10%, което пък може да се обясни с недостъчния брой готови нови имоти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg