Високопоставен представител на германската централна банка (Бундесбанк) заяви днес, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да има роля в планирания нов централизиран контрол върху европейските банки, но не трябва да й бъде разрешено да има последната дума за това дали дейността на някоя банка да бъде прекратена или институцията да бъде спасена, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Европейските лидери се споразумяха това лято да бъде изградена система за следене на банките, включваща ЕЦБ, за да се окаже съпротива на дълговата криза като се намали влиянието на спасителните финансови помощи за банките върху правителствата.

Андреас Домбрет, член на изпълнителния съвет на Бундесбанк, предложи днес "окончателната отговорност" за закриването на банки или спасяването им да се пада на многонационален съвет, съставен от представители на правителствата.

В реч във Франкфурт Домбрет посочи, че решенията на новата агенция за контрол могат да включват харчене на парите на данъкоплатците и затова е необходимо тези решения да бъдат взимани от демократично избрани представители.