Главният изпълнителен директор на Bank of America Corp. Кенет Люис, чиято репутация пострада около придобиването на Merrill Lynch & Co, планира да напусне поста в края на годината, информира Bloomberg.

Засега не е определен наследник на Люис, според изявление на Bank of America, която е най-голямата щатска банката по активи и депозити. Оставката слага край на 40-годишната кариера на Люис в Bank of America. Последните му осем години във финансовата институция преминават като CEO.

Люис е контролирал придобивания за над 130 млрд. долара, включително закупуването на Merrill Lynch през януари. Люис финализира сделката чак след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке и Министърът на финансите отхвърлиха опита му да се откаже от нея.

Акционерите отнеха титлата председател на Люис по-рано тази година след като беше обвинен, че не ги е предупредил за нарастващите загуби в Merrill Lynch и за плащанията на бонуси преди сливането да бъде гласувано. Федерален съдия миналия месец отхвърли споразумение на стойност 33 млн. долара между банката и Щатска комисия по ценни книжа и борси, с въпроса дали банката е излъгала акционерите и защо ръководителите на компанията не са изправени пред съда.

Главният прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че решава дали да повдигне обвинения срещу ръководителите на банката.

Напускането на банката след 40 години е единствено мое решение, казва Люис в писмо до служителите на Bank of America. Банката ще оглавява индустрията и ще бъде „машина за печалби" години наред, добавя той.

Банката отчете загуба за четвъртото тримесечие, която беше първата й от 17 години, Люис обеща че банката ще се възстанови от рецесията без трета финансова инжекция от правителството. Bank of America отчита печалба от началото на годината, а акциите й поскъпват с 20% до 16.92 долара за брой.