Главният изпълнителен директор на Bank of America Кен Люис не разполага със „златен парашут", но приземяването за него, когато напусне поста си в края на годината, ще бъде леко, за разлика от изстрадалите акционери на банката, пише CNNMoney.

Люис обяви миналата сряда, че в края на годината ще напусне поста, след осем години като главен изпълнителен директор. Въз основа на последното изявление на компанията, той ще разполага с 53 млн. долара пенсионни осигуровки когато напусне.

Това означава, че той ще получава около 3.5 млн. долара годишно под формата на пенсия до края на живота си. В същото време хората, които са закупили акции на банката през 2001 г., когато той поема управлението й, в момента са на загуба от инвестицията си.

Банката се отказа от така наречените „златни парашути" преди седем години, но Люис може да благодари на пенсионния й план, който е от преди десетилетия.

Други ръководители на банката също са се облагодетелствали от този план. Вице председателят на Джеймс Ханс, например, се пенсионира през 2005 г. с годишна пенсия от 2.7 млн. долара.

В същото време цената на акциите на компанията е повече от наполовина по-ниска в сравнение с година по-рано и остава под нивото си когато Люис поема управлението през април 2001 г..

Преди Bank of America да приеме промените в заплащането на служителите си, Люис вече е бил участвал повече от десетилетие в плана за допълнително пенсионно заплащане, натрупвайки повече от 50 млн. долара.

Това не е всичко. Люис има да получава още 10 млн. долара отложени плащания плюс акции и опции за още около 8 млн. долара.

Годишната му заплатата е била в размер на 1.5 млн. долара от 2001 г. досега. Той обаче е успял да натрупа 63 млн. долара под формата на допълнително заплащане и различни допълнителни бонуси, включително почти 10 млн. долара през миналата година.