Черногорската Първа банка има проблеми с ликвидността, тъй като масово е одобрявала кредити на граждани, особено на близки до властта, за купуване на недвижима собственост или акции на борсата, пише днес белградският вестник "Политика".

Новината бе съобщена от германското радио Дойче веле само няколко дни след като черногорските медии съобщиха, че централната банка на Черна гора временно е замразила всички кредитни операции на банката, чийто собственик е Ацо Джуканович, брат на премиера Мило Джуканович, пише изданието.

Дойче веле посочва, че тези дни пазарът на акции и недвижима собственост преживява крах и е логично тази банка, която под контрола на семейство Джуканович, да има проблеми с ликвидността.

Според оценката на радиото първите признаци за проблемите в Първа банка е можело да се забележат преди пет месеца, когато акциите си в тази компания продал заместник-председателят на управляващата Демократична партия на социалистите Светозар Марович.

Дойче веле припомня, че черногорската централна банка е решила да проведе извънредни мерки в Първа банка, което е предвидено в неотдавна приетия Закон за мерките за защита на банковия сектор.

В Сдружението на банките на Черна гора оценяват, че на Първа банка са необходими 250 млн. евро, за да излезе от кредитната криза, поради което в момента се водят преговори с кралското семейство Ал Нахиян от Абу Даби, Обединените арабски емирства, което би трябвало да купи 41 процента от акциите на банката, пише в. "Политика".

Източник: БТА