Гръцкото правителство възнамерява да приключи до края на септември с всички въпроси, свързани с рекапитализацията на банките, обяви в парламента министърът на финансите Янис Стурнарас, цитиран от в. "Та неа" и БТА. Това, което стои на преден план, е спасяването на банките, а не на банкерите, каза министърът.

Очевидно банките са секторът, откъдето се очаква кабинетът да стартира и приватизацията, тъй като премиерът Андонис Самарас иска до октомври да представи конкретни доказателства за това, че исканите от Атина реформи са факт, коментира в. "Етнос". През октомври Атина се надява да получи следващия транш от втория спасителен пакет. Средствата са в размер на 31,5 млрд. евро, от които 24 милиарда ще отидат в гръцкия фонд за финансова стабилност и са предназначени за рекапитализация на банките.

Във връзка с това се очаква правителството да ускори приватизацията на Пощенската спестовна каса, в която участието на държавата е 44 на сто. Приватизацията на Пощенската спестовна каса идва в момент на бурни процеси в преструктуриращия се банков сектор на Гърция. Държавата притежава 34.4 на сто от акциите на Пощенската каса, в която компанията "Гръцки пощи" разполага с 9.9 на сто. Експозиции в Пощенската каса имат още Националната банка на Гърция и Юробанк. Капитализацията на касата се изчислява на около 79 млн. евро. Гърция опита всичко - намаляване на заплатите, орязване на пенсиите и съкращения, за да удовлетвори международните кредитори.

Приватизацията е сред приоритетите на правителството, но засега тя изостава въпреки нарастващия натиск от тройката на ЕС, ЕЦБ и МВФ, които движат сметката за спасяването на страната. Стартирането на процедурата за продажбата на Пощенската спестовна каса става, след като наскоро Пиреос банк обяви придобиването на здравата част от Аграрната Банка (ATE Bank) и е в преговори с френската Сосиете женерал за покупката на нейния дял в гръцкото й подразделение Геники банк.

Стремежът на правителството е до 2013 г. четирите водещи банки в страната - Националната, Алфа банк, Юробанк и Пиреос банк да поставят под "общ чадър" всички останали банки, пише още вестникът.