Четири от 19-те най-големи банки в САЩ не преминаха стрес теста на Управлението за федерален резерв. "Мнозинството от най-големите американски банки биха продължили да покриват надзорните очаквания за капиталова адекватност въпреки евентуални големи загуби при изключително неблагоприятен хипотетичен икономически сценарий", се казва в изявление на Фед, цитирано от БТА.

Четирите банки, които не са покрили най-малко една от изискваните мерки, са Citigroup, която получи най-голямата държавна помощ при спасяването на американските банки по време на финансовата криза през 2008-2009 г., както и SunTrust, Ally и MetLife.

Citigroup и Ally заявиха, че представят наново капиталовите си планове.

Стрес тестът целеше да установи процесите на капиталово планиране и капиталовата адекватност на банките, за да се прецени дали биха могли да продължат да отпускат бизнес и потребителски кредити в условия на тежка рецесия.

Фед тества способността на банките да издържат на криза, която би довела до безработица от 13%, спад на цените на акциите с 50% и 21% спад на цените на имотите. Силата на банките бе оценена чрез буфера на високочествени активи, известни като капитал от първи ред, допълва Би Би Си. Така Citigroup има капиталова адекватност от 4.9%, SunTrust и Ally - 4.4 и 4.8%, а MetLife - 6%, макар да е измерена малко по-различно от останалите.

За сравнение при европейските тестове, които не минаха осем банки, прагът бе 5% капитал от първи ред.