Водещите банки в Гърция са отбелязали загуби от 27.9 млрд. евро през 2011 година според изнесени вчера данни. Банковите институции са National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias SA (EUROB), Alpha Bank SA и Piraeus Bank SA.

Загубата се предопределя от отписването на държавен дълг, собственост на банките в размер на 25 млрд. евро.

Нетната загуба на най-голямата гръцка банка - National Bank, е възлязла на 12.3 млрд. евро, на фона на 406 млн. печалба година по-рано.

Загубата на EFG Eurobank Ergasias SA, втората най-голяма банка, е била в размер на 5.51 млрд. евро след печалба от 68 млн. евро година по-рано, докато загубата на третата най-голяма банка Alpha Bank SA е била 3.81 млрд. евро, след 86 млн. евро печалба по-рано.

Загубата на четвъртата най-голяма банка - Piraeus Bank SA е била 6.3 млрд. евро.

Нека да припомним, че според прогнозите на МВФ общите капиталови нужди на гръцките банки, така че те да покрият щетите от преструктурирането на гръцкия дълг, се изчисляват на 50 млрд. евро.

Гърция получи първия транш в размер на 25 милиарда евро от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) за рекапитализация на гръцките банки. В рамките на втория спасителен пакет за Гърция от ЕС и МВФ в размер на 130 милиарда евро се планира на Гръцкия фонд за финансова стабилност да бъдат преведени до 48.8 милиарда евро под формата на облигации от ЕФФС с цел увеличаване на капитала на гръцките банки.

Увеличаването на активите на финансовите институции е от решаващо значение за гръцката банкова система, която трябва да покрие загуби от милиарди евро заради участието си в програмата за отписване на гръцкия дълг и заради лошите кредити. По всяка вероятност финансирането на гръцките банки ще бъде под формата на краткосрочни облигации по линия на Европейския фонд за финансова стабилност. Средствата ще се държат в специална сметка, докато бъдат усвоени.

Гръцките банки трябва да представят своите планове за рекапитализация до края на април. МВФ преценява, че съществуващите акционери на банките трябва да участват с около 3 млрд. евро, за да бъде избегната опасността от национализация.