Мощни чужди банкери са тръгнали на лов за гръцки вложители. За да се домогнат до авоарите им, чуждите банкери обещават изгодни условия, възползвайки се от нестабилната политическа обстановка в Гърция и от публикациите в чуждестранния печат, че страната е на крачка от напускане на еврозоната, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Единственото нещо, което обещават чуждите банки, сред които са UBS, Merrill Lynch, Deutche Bank, Citibank, Gredit Agricole и много други, е да дадат гаранции за сигурността на влоговете, тъй като лихвите, които предлагат са минимални.

Междувременно продължава масовото теглене на пари от гръцките банки, като само за последните 15 дни вложители са изтеглили над 4 млрд. евро. Наред с това банките са задръстени от молби за теглене на суми от над 20 хиляди евро на ден, тъй като с наближаването на изборите в неделя тревогата и несигурността става все по-голяма. Банкови служители твърдят, че 40 на сто от парите, изтеглени от гърци в последно време са се насочили към банки в чужбина, а 60 на сто се пазят в сейфове, възглавници и под дюшеци.

От началото на 2010 г. гърците са изтеглили над 72 млрд. евро от банките в страната. Надеждите са изборите на 17 юни да излъчат правителство, за да се спре изтичането на капитали от страната и те да останат в банките.