Четири брокерски къщи, собственост на чуждестранни финансови групи, настояват за промени в устава на Букурещката фондова борса, които да разрешават на банките да притежават акции с право на глас, предава Ziarul Financiar.

Чуждестранни банки вече контролират директно и индиректно (посредством брокерски къщи) около 21% от акционерния капитал на Букурещката фондова борса. Независимо от това, те могат да влияят слабо върху процеса на вземането на решения на борсата, за разлика от пазарните им позиции, където същите тези банки стоят зад около 40% от общата стойност на сключваните сделки.

Уставът на борсата в Букурещ позволява само на инвестиционни компании, които участват в системата на търговия, да притежават акции с право на глас и да вземат участие при вземане на решения, касаещи фондовата борса като компания. Банките могат да притежават само привилегировани акции, които не дават право на глас.

Предложението идва в контекста на опитите на чуждите банки да увеличат влиянието си на Букурещката фондова борса, която има вероятност да стане един от най-важните фондови пазари в региона в близките години. Сделките, сключени с акции на борсата в последните месеци, й определят пазарна стойност от около 240 млн. евро.

Някои представители на големи брокерски къщи не са доволни от голямото влияние, което малки брокерски компании имат на общите събрания на акционерите на борсата, което, според тях, спира развитието както на институцията, така и на пазара.

Четирите брокерски къщи, които са излезли с предложение банките да станат пълноправни акционери в Букурещката фондова борса, са BRD Securities, EFG Eurobank Securities, Alpha Finance и Piraeus Securities и притежават 5.2% от капитала й.

Щатската инвестиционна банка Morgan Stanley се е превърнала в най-големия акционер в Букурещката фондова борса през последната година. Банката притежава 5.5% от акциите на борсата. Morgan Stanley държи 2.8% акции с право на глас чрез HTI Valori Mobiliare и 2.7% привилегировани акции, които е придобила на пазара.

Брокерските къщи, които са контролирани от гръцки банки с местно присъствие, също съставляват голяма група и притежават почти 7% от акциите на Букурещката фондова борса. Австрийските банки са с 4.44-процентен дял. Борсата има и 124 физически лица за акционери. Това са основно брокери, които са закупили акциите си в последната година и в момента притежават почти 2-процентен дял.

Букурещката фондова борса отчете нетна печалба в размер на почти 9 млн. евро за 2007 г., което представляваше двойно увеличение, в сравнение с 2006 г.

Общата пазарна капитализация на компаниите, търгувани на борсата, възлиза на 25 млрд. евро, докато средната стойност на транзакциите през последните четири месеца възлиза на около 7-8 млн. евро дневно.