Двегодишната борба на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке да предпази засегнатите от кризата банки от стигмата да разкрие публичните им заеми е защитила банка, кредитираща местни правителства в Белгия, кредитор на японски рибарски дружества и компания, която е частично собственост на Централната банка на Либия, пише Bloomberg.

Базираната в Брюксел и Париж Dexia SA, е взела чрез нюйоркското си подразделение 33.5 млрд. долара назаем от "дисконтовия прозорец" на ФЕД. Това показват документите на Федералния резерв, които бяха публикувани вчера след съдебно разпореждане. Базираната в Дъблин Depfa Bank Plc, придобита през 2007 г. от германска банка ипотечен кредитор, която пък е национализирана по-късно от германското правителство, е изтеглила 24.5 млрд. долара.

Най-големите кредитополучатели от 97-годишния дисконтов прозорец, който достига пика си по време на кризата, са били чуждестранни банки. Те са получили най-малко 70% от 110.7-те млрд. долара взети назаем в седмицата през октомври 2008 г., когато използването на програмата скача до рекордни нива. Разкритие вчера данни могат да предизвикат преразглеждане на рисковете за американските граждани, породени от ролята на ФЕД на световните финансови пазари.

Отделни данни за временните програми за кредитиране на ФЕД, публикувани през декември, също показаха, че чуждестранните банки са били големи кредитополучатели. Шест европейски банки са били сред 11-те компании, които са продали най-много дълг (общо 274.1 млрд. долара).

По тези програми също така са раздадени десетки милиарди долари назаем на всяка от най-големите щатски банки, в това число JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Citigroup Inc. и Morgan Stanley.

Досконтовият прозорец, който започва да действа през 1914 г., е основната програма, чрез която ФЕД осигурява средства на банките, за да им помогне да избегнат свиване на ликвидността. В своя реч от април 2009 г. Бернанке заяви, че разкриването на имената на клиентите на дисконтовия прозорец може да се отрази негативно на пазарните участници.

ФЕД разпространи документите, след като съд потвърди молбата на Bloomberg LP, и Fox News Network LLC. На централната банка беше наредено да публикува повече от 29 000 страници документи, свързани с дисконтовия прозорец и няколко програми за спешно кредитиране, създадено по време на кризата в периода август 2007 - март 2010 г.

Wachovia Corp. е била единствената щатска банка сред петте най-големи кредитополучатели, възползвали се от дисконтовия прозорец на ФЕД в пика на кризата.

Базираната в Шарлът, Северна Каролина банка е взела 29 млрд. долара назаем на 6 октомври, в седмицата, след като почти фалира, показват документите. Wachovia е била постигнала принципно съгласие да бъде закупена от Citigroup Inc. на 29 септември, преди да обяви окончателно споразумение, че ще бъде придобита от Wells Fargo & Co. на 3 октомври. Сделката с Wells Fargo беше финализирана в края на 2008 г.

Bank of Scotland Plc, която е получила 11 млрд. долара от дисконтовия прозорец на 29 октомври 2008 г., е била подразделение на базираната в Единбург HBOS Plc, която обяви придобиването си от лондонската Lloyds TSB Group Plc през септември 2008 г.

Lloyds, която в момента се нарича Lloyds Banking Group Plc и по това време не е била финализирала придобиването на HBOS, няма участие във взетите средства назаем през 2008 г., според говорителка на банката.

Други чуждестранни банки, които са ползвали дисконтовия прозорец на 29 октомври 2008 г. включват Societe Generale SA и Norinchukin Bank, която финансира и предлага услуги на японски земеделски, риболовно и лесовъдни сдружения. Societe Generale е взела 5 млрд. долара назаем в на този ден а базираната в Токио Norinchukin - 6 млрд. долара.

Най-старата китайска банка Bank of China е била вторият най-голям кредитополучател от дисконтовия прозорец на ФЕД в рамките на деветдневен период през август 2007 г., когато проблемите с високорисковите ипотечни кредити за първи път обезпокоиха пазарите. Нюйоркският клон на китайската банка е взел назаем 198 млн. долара на 17 август, докато две подразделения на Deutsche Bank AG са получили по 1 млрд. долара.

Arab Banking Corp., в която по това време 29-процентен дял е имала Централната банка на Либия, е използвала нюйоркския си клон, за да взе е най-малко 1.1 млрд. долара от дисконтовия прозорец през октомври 2008 г.

Чуждестранните банки са се възползвали от програмите за кредитиране на ФЕД, въпреки че правителствата техните страни са им оказвали подкрепа или пък са инициирали придобивания.

Dexia, например, е получила милиарди евро под формата на капитал и гаранции за финансиране от Франция, Белгия и Люксембург по време на кредитната криза.