Външните финансови наблюдатели нямат притеснения за българската банкова система. Пред БНТ икономистът Тамаз Георгадзе, който е и директор на частна европейска платформа за депозити коментира, че банковата система в България е стабилна и добре осигурена, а българските институции са реагирали адекватно. Ето и цялото интервю с Георгадзе:

Това, което се вижда отвън, а и което казват всички външни наблюдатели е, че българската банкова система е стабилна и добре осигурена. Така че това, което се случва в момента е по-скоро нерационална реакция на нечий криминални деяния. Ние, като външни наблюдатели, не разбираме тази паника, тъй като няма доказателства за системни проблеми в банковата ви система.

Ние нямаме притеснения за стабилността на банките в България, тъй като те са добре финансирани. Освен това вие имате доста ниско съотношение на държавен дълг към брутен вътрешен продукт, което позволява на държавата да осигури нужната ликвидност на банковата система. Именно това е рационалното решение – през последните години сме наблюдавали доста подобни ситуации в други страни от Източна Европа и практиката показва, че подобни краткосрочни проблеми се елиминират по този начин.

По наши наблюдения, реакцията на българските институции беше адекватна. Първата стъпка е да се нормализира темпото на банковите операции и да се успокоят клиентите. Банките не трябва да спират работата си, колкото и да е логистически натоварващо това, тъй като основната им цел е да върнат доверието на клиентите си. В това отношение България се справи по най-добрия възможен начин.

Втората стъпка е да се потърси политическа подкрепа – доказано е че в подобни казуси, хората се вслушват повече във властта. Имаше такава ситуация в Германия преди няколко години – тогава финансовият министър Щайнбрюк и канцлерът, г-жа Меркел направиха телевизионно обръщение, в което увериха германците, че спестяванията им ще бъдат гарантирани. Вашият президент и редица представители на управляващите партии направиха същото и ние приветстваме това – важно е хората да се успокоят и да вярват, че политиците се интересуват от техните притеснения.

Единственото уникално в тази ситуация е, че тя е предизвикана от криминална дейност и ако не се реагира правилно, може да се стигне до рязък спад на доверието на гражданите в банковата и политическата система. В Западна Европа подобни казуси обикновено се случват заради Европейски регулации, заради което вашият случай е по-странен и ни е трудно да го възприемем.

Специално аз разбирам, че хората в Източна Европа още си спомнят началото на деветдесетте години, заради което реакцията им беше доста бърза и емоционална. Подобно нещо не може да се случи в Западна Европа, тъй като там хората не са губили спестяванията си през последните 20-30 години. Заради това, тези които не са живели и не са се интересували от Източна Европа, не могат да проумеят как поредица от слухове може да доведе до толкова масова паника.

Това, което ви се случи преди 20 години и настоящата ситуация не са идентични. Първо, според рейтинговите агенции, България е много по-стабилна финансово от тогава. Второ, членството в Европейския съюз има много ползи и една от тях е защитата на личните спестявания. Тази регулация гарантира депозитите в размер до 100 хиляди евро – през 90-те не беше така.

Освен това, в момента българската банкoва система е много по-прозрачна. Специално ПИБ е международно призната търговска банка и всяка година прави подробни отчети на приходите и общото си състояние. В този случай нито пазарните наблюдатели, нито икономистите смятат, че има реална причина за тази паника, за разлика от 90-те години, когато банковата система не беше стабилна и просто не издържа.