Citigroup Inc. е близо до сключването на споразумение с Министерството на финансите и регулторните органи на САЩ, което ще позволи на банката да изплати получените 20 млрд. долара държавни средства и да избегне ограниченията по отношение на заплащането на служителите си, информира Bloomberg.

Съгласно планът, който може да бъде обявен още днес, щатската банка ще набере около 20 млрд. долара капитал, според трима източници близки до компанията. Частични предлагане на 7.7-те млрд. акции на Министерството на финансите може да бъде координирано с усилията на базираната в Ню Йорк Citigroup за набиране на капитал.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит иска банката да излезе от TARP. Bank of America Corp. напусна програмата през миналата седмица след като върна 45 млрд. долара държавни средства.

Акциите на Citigroup поскъпнаха до 4.01 долара в Европа днес, или с 1.5% над цената на затваряне от 3.95 долара в Ню Йорк в петък. Книжата на банката са загубили 41% от стойността си през тази година, като пазарната й стойност в момента възлиза на около 90 млрд. долара.

Citigroup също така предвижда по-ранно прекратяване на гаранциите от страна на Министерството на финансите, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) и Федералния резерв върху най-рискови те ценни книжа, ипотеки, автомобилни заеми, заеми за търговски имоти и други активи на стойност 301 млрд. долара.

Citigroup заплати предварително 7 млрд. долара за гаранциите, които имат продължителност между пет и десет години, в зависимост от типа активи.

Citigroup, която получи 45 млрд. долара по TARP през миналата година, конвертира около 25 млрд. долара през септември в обикновени акции, равняващи се на 34-процентен дял.

Правителството се опитва да ограничи програмите за спасяване на финансови институции. Министърът на финансите Тимъти Гайтнър заяви на 4 декември, че повечето пари на данъкоплатците, които са били инжектирани в банки през TARP, в крайна сметка ще бъдат върнати.

Базираните в Ню Йорк JPMorgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley върнаха своите средства през юни. Заплащането в базираната в Сан Франциско Wells Fargo, която получи 25 млрд. долара по TARP, не е обект на ограничение, тъй като компанията нямаше нужда от втора помощ по програмата.