Citigroup, която се задъхва от загуби свързани с ипотечната криза в размер на 61 млрд долара, е изправена пред битка с Wells Fargo за придобиването на Wachovia, съобщава Bloomberg.

Вчера акциите на Citigroup се сринаха с 21% на борсата в Ню Йорк, след като стана ясно, че Wells Fargo (най-голямата банка на западното крайбрежие на САЩ) е отправила оферта за придобиването на Wachovia за 15.1 млрд. долара.

Тази оферта остава на заден план подкрепеното от правителството предложение на Citigroup за 2.16 млрд. долара за банковите операции на Wachovia.

От Wells Fargo изтъкнаха, че тяхното предложение е по-добро не само защото сумата е по-голяма, а и защото няма да струва нито пени на данъкоплатците, докато офертата на Citigroup е подкрепена от правителството и бе нещо като спасителен план за банката.

Изпълнителният директор на Citigroup Викрам Пандит настоява, че споразумението със Wells Fargo е незаконно, тъй като Wachovia вече е имала подписано предварително споразумение със Citigroup и сделката е била почти финализирана.

Citigroup се надява придобиването на Wachovia да спомогне за заздравяването на позициите й. Банката вече три тримесечия отчита загуби в размер на общо 17 млрд. долара. Пазарната й стойност е спаднала с 38% тази година до около 100 млрд. долара, което е по-малко от тази на Wells Fargo. Ако Wells Fargo спечели битката депозитите в банката ще станат общо 787 млрд. долара, с което почти ще догонят цифрата от 826 млрд долара на вложенията в Citigroup.

Вчера акциите на Wachovia поскъпнаха с 59 цента до 6.21 долара, а тези на Wells Fargo загубиха 1.7% от стойността си до 34.56 долара.

Ако придобие Wachovia, Citigroup ще разполага с трета по големина банкова мрежа в САЩ и ще заздрави позицията си на най-голям кредитор в САЩ по активи.

Някои акционери на Wells Fargo, цитирани от BBC, пък заявяват, че сделката е повече в интерес на акционерите на Wachovia, отколкото на Wells Fargo.

Финансовите проблеми на Wachovia започнаха през 2006 г., когато банката купи Golden West за 25 милиарда долара.

Wells Fargo успа да остане сравнително слабо засегната от ипотечната криза, която коства на банките по света загуби в размер на около 588 милиарда долара.

С офертата си за Wachovia, Wells Fargo се отклонява от стратегията си за придобиване на по-малки банки с цел разширяване на клоновата мрежа при по-малък риск. Ако спечели битката, активите на банката ще достигнат 1.42 трилиона долара, което евентуално ще я постави на трето място в САЩ. Тя също така ще разполага с 10 761 клона в 39 щата.