Най-голямата щатска банка по активи Citigroup Inc. се е съгласила да закупи банковите операции на базираната в Шарлът, Северна Каролина Wachovia, която натрупа прекалено много ипотечни загуби, а акциите й се обезцениха със 74% тази година.

Citigroup ще придобие около 42 млрд. долара загуби от кредитния пул на Wachovia, който е на стойност 312 млрд. долара, обявиха от Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC). Организацията ще поеме загубите над тази сума в замяна на привилегировани акции и варанти на стойност 12 млрд. долара.

Wachovia е последната жертва на финансовата криза, която доведе до фалитите на Lehman Brothers Holdings Inc. и Washington Mutual Inc и до спасяванията на Merrill Lynch & Co и Bear Stearns Cos. Посредством сделката Citigroup придобива 3 300 клона и офиса в 21 щата. Wachovia ще продължи да притежава брокерската къща A.G. Edwards Inc. и договорните фондове от семейството Evergreen.

Wachovia, която отчете 9.7 млрд. долара нетна загуба за първата половина на 2008 г., изпитваше затруднения след закупуването на калифорнийската Golden West Financial Corp.за 24 млрд. долара преди две години.

Wachovia е най-големият притежател на ипотечни заеми с опции за промяна на лихвения процент, изпреварвайки базарианата в Сиатъл Washington Mutual, която фалира миналата седмица. Тези ипотеки позволяват на кредитполучателите да пропуснат част от плащанията си и да добавят тази сума към главницата. Месечните плащания нарастват след пет години или веднага след като заемът достигне определен лимит обикновено между 110 и 125%.

Wachovia очаква загуби по 12%, или 14 млрд. долара от портфейла си от ипотечни заеми с опции за промяна на лихвения процент, който е на стойност 122 млрд. долара. Анализаторите на Fitch Ratings прогнозират, че лошите заеми по такъв тип ипотеки, които са секюритизирани и се търгуват като ценни книжа, може да достигне 45%.

За средностатистическия кредитополучател плащанията по такъв вид ипотека нарастват с 63%, или с допълнителни 1 053 долара на месец, когато лихвените им проценти бъдат преизчислени, показват дани на Fitch. Wachovia е съдействала на 26 000 кредитополучатели през последната година, за да улесни плащанията им, според говорителя на компанията.