Финансовият директор на изпадналата в затруднения щатска инвестиционна банка Citigroup Inc. обяви, че компанията ще задържи активите си в развиващите се пазари - в усилията си да фокусира своето внимание върху пазарите с потенциал за растеж.

Франчайз-бизнесът на щатската банка в развиващите се пазари е ядрото на стратегическото бъдеще на компанията, обявиха още от там, цитирани от Bloomberg. От гледна точка на капитала на компанията не й се налага да продава активи в момента.

Капиталовите съотношения на финансовата институция са едни от най-добрите сред щатските финансови компании. Въпреки това обаче от ръководството на Citigroup ще продължат да работят в посока на освобождаване от неосновни за бизнеса й звена, за да се създаде спокойствие.

Citigroup получи вчера от щатското правителство гаранции на стойност 306 млрд. долара за лоши активи и затруднени иптотечни облигации.

Компанията разполага с активи на стойност 2 трлн. долара и оперира в над 100 страни по света. Изпълнителният директора на HSBC Holdings Plc обяви вчера, че банката му ще закупи „правото" да си откупи дела при евентуално разпадане.

Водещите световни финансови институции, сред които Citigroup, Standard Chartered Plc и HSBC, отделят все повече внимание на развиващите се пазари в Азия, Близкия Изток и Южна Америка, на фона на кризата в сектора, която е изключително силна в САЩ и Европа.

САЩ допринася за 45% от приходите на щатската банка през изминалата година, което е значително намаляване, в сравнение с 59% през 2005 г.

Новината за помощта на правителството към банката изпрати вчера щатските индекси силно нагоре, което бе второто им поредно повишение, след като приключиха миналата седмица със значителен ръст.