Най-голямата щатска банка по активи Citigroup Inc отчете загуба във второ поредно тримесечие, предава Bloomberg. Загубата идва вследствие на поне 15 млрд. долара намаления на активи и загуби по кредити, след като клиентите изоставаха с плащанията си по кредитни карти, както и с вноските по жилищни кредити и по кредити за закупуване на автомобили.

Нетната загуба на Citigroup през първото тримесечие на тази година възлиза на 5.11 млрд. долара, или 1.02 долара загуба на акция, като за съответния период на миналата година банката е отчела 5.01 млрд. долара печалба, което се равнява на 1.01 печалба на акция. И докато загубата се оказа по-лоша от очакваните 4.75 млрд. долара, предсказани от анализатори, интервюирани от Bloomberg, приходите на банката надхвърлиха техните прогнози. Цената на акциите на банката се покачи с 6%, до 25.46 долара за брой в ранната търговия на Нюйоркската фондова борса днес.

Отписванията на активи от страна на Citigroup и загубите й от срива на щатския пазар на високорискови ипотеки вече възлизат на около 39 млрд. долара и надхвърлят тези на швейцарската UBS AG и на щатската Merrill Lynch & Co. Викрам Пандит, CEO на Citigroup, спаси 10 инвестиционни фонда, замени директора по управление на риска, набра 30 млрд. долара, за да възстанови капитала и съкрати повече от 6 000 служители, откакто пое поста през декември.

Приходите на банката за първото тримесечие падат с 48% до 13.2 млрд долара. Резултатите включват 6 млрд. намаления на активи и кредитни разходи по ипотечни заеми и облигации, 1.5 млрд. загуби от заеми за изкупувания и 1.5 млрд. долара от дългови инструменти.

Разходите на Citigroup по лошите потребителски кредити и по резервите за обезпечаването на бъдещи загуби са се повили с около 3 млрд. според банката.

Акциите на Citigroup, която беше създадена преди десетилетие след сливането на Citicorp и Travelers Group Inc., са загубили 54% от стойността си на Нюйоркската фондова борса през последната година. Пазарната стойност на банка е паднала под тези на Bank of America Corp. и JPMorgan Chase & Co. Базираната в Ню Йорк JPMorgan обяви по-рано тази седмица печалба в размер на 2.37 млрд. долара за първото тримесечие.

Когато през януари Citigroup обяви резултатите си за предходната година, банката намали дивидентите за първи път от сливането през 1998 г. и скоро може би отново ще й се наложи да прибегне към тази мярка.

Снимка: ЕРА/БГНЕС