Най-голямата щатска банка по активи - Citigroup Inc., отчете загуба в трето поредно тримесечие, след най-малко 7 млрд. долара намаления на стойността на активи, предава Bloomberg.

Нетната загуба на банката за второто тримесечие възлиза на 2.5 млрд. долара, или 54 цента на акция, в сравнение с печалба от 6.23 млрд. долара, или 1.24 долара на акция, за същия период на миналата година.

Отчетът на Citigroup излиза, след като JPMorgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co. отчетоха изненадващо големи печалби, а резултатите на Merrill Lynch & Co. разочароваха. Главният изпълнителен директор на банката Викрам Пандит, който пое поста през декември, е набрал 44 млрд. долара капитал досега и планира да намали активите на банката с 400 млрд. долара в следващите две или три години.

Акциите на Citigroup са се обезценили с 39% на Нюйоркската фондова борса от началото на годината, достигайки най-ниското си ниво, откакто банката е създадена преди десетилетие след сливането на Citicorp и Travelers Group Inc. Спадът доведе до свалянето на бившия главен изпълнителен директор Чарлс Принс, след като загубите на банката, свързани с кредитния пазар продължаваха да се трупат, а пазарната й стойност падна под тази на Bank of America Corp. и JPMorgan. Базираната в Ню Йорк JPMorgan вчера отчете печалба в размер на 2 млрд. долара за второто тримесечие. Wells Fargo обяви печалба от 1.75 млрд. долара за периода.

Citigroup намали дивидента си за тримесечието с 41% през януари до 32 цента на акция. Анализатори вече заявиха, че може да се наложи банката отново да намали дивидента, за да подсили капитала си в условията на нарастващите загуби.

Citigroup планира да намали разходите си с 15 млрд. долара в следващите две или три години, докато в същото време се цели в 9-процентно увеличени на приходите на годишна база, според Пандит.

Банката обяви през януари, че ще съкрати около 4 000 служители в подразделението си за търговия с ценни книжа, а два месеца по-късно съобщи, че бройката е нараснала с около 2 000. Citigroup съобщи през април, че ще освободи 7,000 служители извън подразделението си за инвестиционно банкиране през следващата година.

Миналата седмица Citigroup се съгласи да продаде подразделението си за банкиране на дребно в Германия на френската Credit Mutuel Group за 4.9 млрд. евро.