Щатската финансова институция Citigroup Inc планира да разшири бизнеса си към страните от Централна и Източна Европа, след като не съумява да ограничи загубите си в световен мащаб от отписване на финансови активи.

Според мениджмънта на банката страните от региона се очаква да посрещнат световната криза и забавянето на ръста на икономиките в световен мащаб по-спокойно от западните. Все още банката подхожда плахо към Полша, Унгария и Чехия, но има добри позиции там за по-нататъшно разширяване и експанзия.

Централна Европа е с добър потенциал за ръст според изпълнителния директор на банката. По-рано през месеца от Citi се съгласиха да продадат немското си звено за 6.7 млрд. долара на френската банка CM-CIC, като част от усилията си за продажба на неосновни активи и стабилизиране на финансовото си състояние.

Продажбата на Citibank ще се изрази в печалба от 4 млрд. долара след данъчно облагане и увеличаване на първичната капиталова адекватност на Citigroup с около 60 базисни пункта.

Банката оповести плановете си за съкращаване на над 50 000 работни места в световен мащаб, след като регистрира най-голямото в историята отписване на активи.

Банката получи също така и значителна помощ от страна на правителството на страната.

Полша се очаква да стане една от водещите дестинации, където щатската банка да насочи усилия за разрастване на бизнеса си. Цените на недвижимите имоти в страната продължават да регистрират понижение, което прави дестинацията още по-желана при бъдещо възстановяване.