Citigroup Inc. отчете 8.29 млрд. долара загуба за четвъртото тримесечие, приключвайки най-лошата година в историята си, информира Bloomberg.

Нетната загуба на банката е 1.72 долара на акция, в сравнение със 9.8 млрд. долара, или 1.99 долара загуба на акция, година по-рано. Резултатите включват печалбата в размер на 3.9 млрд. долара от продажбата на германското подразделение за потребителско банкиране.

С изключение на тази печалба, анализаторите очаква загуба в размер на 1.08 долара на акция, показва проучване на Bloomberg.

Акциите на Citigroup загубиха 77% от стойността си миналата година, а банката бе принудена да приеме 45 млрд. долара спешни средства от правителството. Главният изпълнителен директор на Citi Викрам Пандит тази седмица се съгласи да отстъпи контрола над брокерското подразделение Smith Barney на Morgan Stanley. Той също така заяви днес, че планира да продаде подразделението за потребителско кредитиране CitiFinancial и базираната в Токио Nikko Asset Management Co.

Акциите на Citigroup се обезцениха с 15%, до 3.83 долара вчера, отчасти поради спекулациите, че акционерите ще понесат загуби, ако банката трябва да моли правителството за още средства.

Намаляващият капитал и падащата цена на акциите принудиха Пандит да изостави десетгодишната стратегия на банката да предлага едновременно инвестиционни консултации и банкиране, поемане на емисии акции и корпоративно кредитиране. Той продава различни подразделения, за да освободи капитал и да я спаси от изпадане в неплатежоспособност.

Животозастрахователната компания Primerica Financial Services, базирана в Джорджия, вече няма да бъде част от основните операции на Citigroup, които включват банкиране, поемателство на ценни книжа, корпоративно кредитиране и обслужване на плащания.

CitiFinancial и Primerica бяха част от колоса, създаден от бившия CEO Санфорд Уейл, чрез придобивания, продължили 17 години. Компанията подсили стратегията си да обслужва корпоративни клиенти и физически лица по света с голям набор от финансови услуги през 1998 г., когато Travelers Group Inc. се сля със Citicorp, за да формира Citigroup Inc.

Citigroup планира да направи Smith Barney част от смесена компания на стойност 21 млрд. долара и да предаде мажоритарния контрол над нея на Morgan Stanley. Сделката дойде само два месеца, след като Пандит заяви пред служителите, че няма намерение да продава Smith Barney.