Швейцарската банка UBS AG може да отчете 6.9 млрд. долара допълнителни намаления на активи и да търси набирането на още капитал обявиха от Citigroup Inc., само ден след като председателят нa банката Петер Курер заяви в интервю, че банката няма да има нужда от повече средства, пише Bloomberg.

Базираната в Цюрих банка, която обяви намалениe на активи на стойност 38 млрд. долара през последните три тримесечия, все още има активи на стойност 83 млрд. лева, които са изложени на риск, казват от Citigroup днес.

Има вероятност UBS да отчете загуба от 4.5 млрд. швейцарски франка (4.4 млрд. долара) и да обяви отписвания на активи в размер на до 7 млрд. франка, когато публикува финансовите си резултати на 12 август, според Джереми Сайджии, анализатор в Citigroup.

Може да се наложи също така швейцарската банка да набере още свеж капитал чрез продажбата на активи или от акционерите, според анализатора на Citigroup. Курер заяви вчера пред швейцарския вестник Finanz & Wirtschaft, че банката няма да има нужда от повече средства.

Банките и инвестиционните компании са набрали 322 млрд. долара свежи средства от инвеститорите, след като отчетоха 403 млрд. долара намаления на активи и загуби свързани с колапса на пазара за високорискови ипотеки в САЩ. UBS изостава само след Citigroup по набран капитал, след като швейцарската банка се обърна към инвеститорите за 29.5 млрд. долара от началото на кредитната криза преди година.

Спекулациите, че финансовите компании ще имат нужда от още средства, свали индекса на европейските банки с 8.3% в предишните пет дни. Акциите на UBS са се обезценили с 56% тази година.