Втората най-голяма германска банка Commerzbank AG планира да изплати около 14.3 млрд. евро държавни средства до юни, като емитира нови акции и използва излишен капитал, информира Bloomberg.

Commerzbank ще се опита да набере 8.25 млрд. евро от акционери, а германският фонд за спасяване на банките Soffin ще конвертира непреки дялови участия в акции на стойност 2.75 млрд. евро, се казва изявление на германската банка. Commerzbank също така ще си откупи обратно непреки участия на стойност 3.27 млрд. евро с излишен капитал.

"Банката излезе на печалба година преди очакваното, което ни позволява да върнем почти 90% от държавната помощ", каза главният изпълнителен директор Мартин Блесинг. "След това възнамеряваме да изплатим оставащата сума в размер на около 1.9 млрд. евро най-късно до 2014 г."

Commerzbank обяви през февруари, че иска да върне значителна част получените 16.2 млрд. евро под формата на непреки дялови участия от страна на фонда Soffin, който също така закупи и 25-процентен дял в банката. Commerzbank имаше нужда от помощта, след като се съгласи да закупи Dresdner Bank в разгара на световната финансова криза.

Непрякото дялово участие е форма на капитал без право на глас, която съществува в Германия, и беше използвана от правителството, за да рекапитализира банките.

Днес акциите на Commerzbank поскъпват с близо 1.9% до 5.71 евро за брой, което определя пазарна стойност на банката от около 7.6 млрд. евро.

Банката планира да набере 11 млрд. евро от акционери и Soffin на два етапа. Започвайки от днес, тя издава облигации, които задължително ще бъдат конвертирани в акции след около пет седмици. Втората стъпка на банката е да издаде права за закупуването на акции. Soffin ще участва и в двете сделки и ще запази дела си от 25% плюс една акция в банката.