Немската Commerzbank AG ще изпревари водещата банка в страната - Deutsche Bank AG, по брой клиенти и клонове след придобиването на Dresdner Bank от Allianz SE в сделка на стойност 9.8 млрд. евро.

Закупуването на Dresdner ще стане на две стъпки, като първоначално ще бъдат придобити 60.2% заплатени в брой, а останалите ще бъдат закупени до края на следващата година.

Покупката ще доведе до удвояване на клиентите на дребно на Commerzbank до около 11 млн. евро, с което се очаква да изпреварят тези на Deutsche Bank, възлизащи на около 9.7 млн. към момента.

От Allianz платиха сумата от 23.5 млрд. евро за Dresdner, която тежеше със загубите си на застрахователя от 2001 г. насам.

Commerzbank заяви, че планира съкращаване на около 9000 работни места в новосформираната финансова институция, от персонала който ще възлезе на 67 000 души.

Банката очаква разходите за преустройство да възлязат на 2 милиарда евро, като икономиите от разходи се прогнозират да са в размер на около 5 милиарда евро.

Общият брой на банковите клонове на двете банки се очаква да бъде намален с 22%, до 1200 до 2012 г.

За сравнение, базираната във Франкфурт Deutsche Bank разполага с близо 1 000 клона.

„Тази сделка е крайъгълен камък за банковата консолидация в Германия и укрепване на германската икономика“, коментира изпълнителният директор на Allianz.

Придобиването е третата сделка в Германия по сливания и поглъщания само за последните два месеца.

Ситигруп обяви на 11 юли продажбата на неговите немски звена, в усилията на финансовата институция да се справи с кризата, обхванала финансовите пазари и загубите вследствие на обезценка на активи на ипотечните пазари.

Commerzbank и Dresdner притежават съвместно активи на стойност около 1.1 трлн. евро, като тук значително отстъпват на водещата немска банка - Deutsche Bank, с активи от близо 2 трлн. евро.