2013 година се очертава да бъде много интересна и в икономически, и в политически аспект. Това заяви в анализа си на настоящата година за Profit.bg Иво Благоев, Началник Управление “Трежъри” в Credit Agricole България.

Въпроси относно бъдещето на еврото, свързани с дълговата криза в Европа, предстоящия Банков съюз, фискалната пропаст и бюджетния дефицит в САЩ, монетарната политика на основните централни банки ще продължат да вълнуват инвеститорите, финансовите аналитици, а и обикновените хора.

Парламентарните избори в България ще бъдат внимателно следени, както от родните анализатори, така и от международните, защото ще очертаят рамките на инвеститорското доверие, поне в средносрочен план.

Всичко, изброено до тук, ще има пряко влияние върху основните въпроси, които вълнуват много хора: Ще има ли промяна на лихвените равнища по кредитите и депозитите? Ще остане ли стабилна българската банкова система?

За съжаление, не е възможно да се даде еднозначен отговор, тъй като факторите, които ще влияят на този процес, са многобройни и динамични. И все пак очаквам 2013 година да бъде годината, в която темпът на нарастване на лошите кредити в системата рязко да намалее, смята Благоев.

Българските банки успяха да провизират, отпишат или преструктурират по-голямата част от рисковия си кредитен портфейл през 2011 и 2012 г. Така че през 2013 (по-скоро втората половина) очаквам да бъде началото на по-сериозна кредитна експанзия и респективно, това би довело до по-сериозна икономическа активност като цяло в страната.

Банките имат достатъчно ликвидност, която вече започва да им тежи, защото алтернативните инвестиции (държавни ценни книжа и корпоративни ценни книжа с инвестиционен кредитен рейтинг) в глобален мащаб не носят задоволителна доходност. Лихвите на междубанковия пазар в Европа, САЩ, а и в България са нулеви или клонят към нула.

В този ред на мисли, лихвите по депозитите на фирми и граждани ще продължат низходящата си тенденция, започнала през 2012 г. Но темпът на намаление ще се забави, като очаквам тази тенденция да спре в края на 2013 г., когато банките вече ще са започнали по-активно да увеличават кредитните си портфейли.

Много коментари и мнения има и относно новия данък върху дохода от лихви по срочни депозити. Тези, които очакват, че банките ще вдигнат лихвите по депозитите, за да компенсират депозантите, според мен, ще останат неприятно изненадани, смята експертът на Credit Agricole.

По-скоро банките ще предложат на клиентите си алтернативни инвестиции с очаквана по-висока доходност, но без да е фиксирана, т.е. може да се случи, но може и да не се. Също така е възможно да се появят повече продукти от типа „спестовни сметки”, но едва ли доходността по тях дори ще се доближи до лихвите по срочните депозити.

Може би най-важният въпрос за повечето хора и икономически агенти е дали лихвите по кредитите ще намалеят. Моите очаквания са по-скоро за запазване на текущите нива (в най-добрия случай - козметична промяна надолу), отколкото за намаление.

Много хора биха си задали въпроса защо, след като лихвите по депозитите ще падат и банките имат достатъчно ликвидност, лихвите по кредитите няма да ги последват? Въпросът е логичен, но отговорът не е толкова лесен.

Най-кратко може би трябва да се отговори така: През последните 3 години кредитните портфейли на банките се влошиха много и банките понесоха сериозни финансови удари. Естествената реакция би била да се запазят лихвените нива по кредитите, по този начин да се постигне по-добър марж (при намалена цена на ресурса) и така банките да си осигурят по-надежден финансов буфер в случай да неочакван икономически шок.

Трябва да се има предвид, че икономическата ситуация в Европа остава тежка, макар и с плахи надежди втората половина на годината да започне подобрение.

Какви новости може да се очакват от банките през 2013? Най-вероятно през 2013 година ще се осъществят очакваните сливания, може дори да настъпят промени в собствеността на някои банки. Ситуацията в Еврозоната, и в частност Гърция, могат да повлияят съществено на тези процеси.

Също така очаквам през новата година банките да положат сериозни усилия за подобряване на тяхната конкурентоспособност и повишаване качеството на услугите. Конюнктурата на пазара ще го изиска, завършва анализа си Иво Благоев.