Готова ли е Crédit Agricole да се раздели със своите активи в Гърция? Според източници на групата, цитирани от Financial Times, в съботата банката наистина е стартирала търг за продажба на гръцкия си клон Emporiki, донесъл й толкова разочарования.

Според източниците и трите най-големи гръцки гръцки банки National Bank of Greece, Alpha Bank и Eurobank EFG са били заинтересувани.

National Bank of Greece потвърди, че обсъжда с френската Credit Agricole възможности за създаване на бъдещ стратегически съюз между двете институции: „Водят се преговори, но плановете за такъв стратегически съюз са в начален стадий и при конкретен резултат инвеститорите ще бъдат уведомени“, се казва в съобщение на Националната банка.

За френската банка това не означавана реализация на една успешна финансова операция, а просто съкращаване на един източник на загуби, който тя повече не може да издържа.

Crédit Agricole купи Emporiki за 2.2 млрд. евро през 2006 г. Оттогава гръцката банки й е донесла повече от 5 млрд. евро загуби.