Френската банка Credit Agricole, която е най-голямата в сектора на банкирането на дребно в страната, отчете по-голяма от очакваната печалба за второто тримесечие, информира Reuters.

Добрият резултат е вследствие на по-голямата печалба на подразделенията за инвестиционно банкиране и управление на активи.

Нетната печалба на банката нараства до 201 млн. евро, в сравнение със 76 млн. евро положителен резултат година по-рано.

Анализатори прогнозираха 125 млн. евро печалба, показва проучване на Reuters.

Брутната оперативна печалба на Credit Agricole нараства до 1.57 млрд. евро в сравнение със 102 млн. евро година по-рано.

Резултатите на Agricole идват след месец, в който много от най-големите банки в света отчетоха значителни печалби поради ръста на световните финансови пазари вследствие на признаците, че най-лошото от икономическата рецесия е може би е отминало.

Миналия месец местните конкуренти на Credit Agricole BNP Paribas, която е най-голямата френска банка по пазарна капитализация и Societe Generale също обявиха по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие.

Възстановяването на пазара раздвижи инвестиционното банкиране на много финансови групи поради нарастващите обеми и сливанията. В резултат на това, инвестиционната банка на Agricole Calyon отчита нетна печалба в размер на 389 млн. евро в сравнение със загуба за миналата година.

Вчера акциите на Credit Agricole затвориха с ръст от 1.4%, до 12.60 евро за брой.

Цената на книжата на банка се е повишила с около 57% от началото на годината. Пазарната капитализация на финансовата институция падна с 62% миналата година.