Втората най-голяма френска банка - Credit Agricole SA, е отчела по-голяма от очакванията загуба през четвъртото тримесечие на изминалата година в резултат на отписването на активи.

За периода загубата на банката е била в размер на 857 млн. евро, в сравнение с регистрираната печалба от 1.1 млрд. евро година по-рано. Средните очаквания на анализаторите бяха за загуба през тримесечието в размер на 554 млн. евро.

В резултат на отписване на активи, свързани с кризата на щатските ипотечни пазари, банката е отчела загуба в размер на 1.9 млрд. евро за последното тримесечие на миналата година. През последното тримесечие на 2006 година печалбата на звеното на банката възлезе на 255 млн. евро.

Загубите на световните финансови институции вследствие на кризата възлизат на над 180 млрд. долара до момента, като прогнозите на специалистите са, че те ще продължат да нарастват и ще достигнат 203 млрд. долара.

Без да се отчита негативното въздействие на неблагоприятната макросреда, печалбата на френската банка би възлязла на 1.29 млрд. евро, съобщиха от финансовата институция.
За цялата изминалата година печалбата й се е понижила с 17% до 4.04 млрд. евро.

От началото на годината акциите на банката са загубили 23% от стойността си по време на търговията им в Париж.

За сравнение, тези на най-голямата по пазарна капитализация банка в страната - BNP Paribas SA, са се понижили с 21%, докато на най-зле представящата се френска банка - Societe Generale SA - са поевтинели с 25%.